Coronavirus – Tips voor thuis

Met zijn allen een paar weken thuis blijven… dat is een uitdaging. In het slechtste geval levert het irritaties, een paar kilo aankomen en een slechte conditie op. Maar in het ideale geval betekent het wat extra rust en meer contact met je gezin of huisgenoten. Omdat het ons vak is om mensen te helpen om hun dag goed in te richten en ontspannen bij hun bed te belanden, geven we je hier de nodige tips. Je kunt doorklikken voor uitgebreidere informatie.

1a. Bespreek goed met elkaar hoe je het gaat aanpakken

We denken soms dat anderen wel weten wat we nodig hebben, maar dat is niet zo. Soms weten we het zelf niet eens. Maar je kunt het erover hebben. Wat heb je nodig om tevreden en ontspannen naast je bed te kunnen staan elke dag, in deze situatie? Wat kunnen anderen doen om je daarbij te helpen? En wat hebben zij nodig?

Lees meer

1b. Regel het goed voor jezelf als je alleen woont

Alleen thuis zijn betekent dat je niet automatisch contact hebt met anderen, als je opdracht krijgt zo min mogelijk de deur uit te gaan. Ook moet je nog meer dan anders je eigen dagritme in stand houden. Denk niet te makkelijk dat dat vanzelf gaat, maar sta stil bij hoe je wilt dat je dagen verlopen en zorg dat je contacten aanhoudt zodat je niet vereenzaamt.

Lees meer

2. Houd een goed dagschema aan

Als je ‘s ochtends nergens heen hoeft, kan de verleiding ontstaan om niet op een vaste tijd op te staan en ‘s avonds voor de tv te blijven hangen. Maar voor je energie en je humeur werkt een vast dagritme veel beter. Kies een vaste bedtijd (liefst een beetje vroeg) en blijf niet liggen ‘s ochtends. Eet op vaste tijden (liefst samen). Bepaal samen wat ieders dagschema is (zie ook punt 3).

Lees meer

3. Zorg voor afwisseling in je bezigheden

Normaal gesproken geven wij tips als: doe eens een boodschap tussendoor om naar buiten te kunnen, loop ook eens naar een collega toe in plaats van alles digitaal te doen en ga dagelijks lopen of fietsen. Nu we meer aan huis gebonden zijn, vraagt fit blijven meer aandacht. Zowel voor je lichaam als je geest! Kijk of je taken achter een beeldscherm kunt afwisselen met praktische of lichamelijke activiteiten, anders raak je steeds vermoeider en word je chagrijnig.

Lees meer

4. Ga goed om met je onrust

Onzekerheid en veranderingen geven onrust bij mensen. En die hebben we nu nog meer dan ooit. Thuis zitten met je onrust kan leiden tot bijvoorbeeld teveel eten, teveel drinken, ruziemaken en ontevreden worden over jezelf en anderen. Als je alert bent en goed omgaat met je onrust, kun je dat voorkomen. Stap 1 is om het op te merken als je onrust hebt, in plaats van hem continu weg te drukken.

Lees meer