Categorieën
Geen categorie

Hoe houd je een goed dagschema aan als je veel thuis werkt?

Of je nu alleen woont of met anderen samen, een goed dagschema aanhouden is best een uitdaging als je veel thuis werkt. Hier volgen tips en ideeën.

1. Maak een overzicht van je ideale dagindeling

Wanneer sta je het liefst op, wanneer ga je slapen? Wanneer eet je het liefst en wat voor soort maaltijd? Hoe gebruik je de tussenliggende blokken, als het aan jou ligt? Denk hierbij bijvoorbeeld aan werk/taken, samen dingen doen (incl. kinderen bezighouden), huishouden en ontspanning.

Woon je samen met anderen, leg dan de schema’s naast elkaar en kijk of ze goed samengaan. Misschien wil je in overleg iets aanpassen. En dan ieders overzicht ergens ophangen wellicht, zodat iedereen kan zien wie wat wanneer doet? En jijzelf je plan kunt blijven volgen?

Een aantal tips:

  • Misschien is je ideale dagschema op een thuiswerkdag wel anders dan normaal. Doe niet automatisch wat je altijd doet.
  • Kies waar je je tijd voor reserveert. Een combinatie van werken en op de kinderen letten zorgt er bijvoorbeeld voor dat je geen van beide echt met voldoening kan doen. Bovendien zal een werkgever dit vaak niet accepteren.
  • Ook met kinderen werkt het vaak goed om de dagschema’s van iedereen te bespreken, zodat iedereen weet wat de afspraken zijn. Dit scheelt een hoop verkeerde verwachtingen en stoornissen.

2. Plan in de goede volgorde

Veel mensen beginnen bij het plannen met denken aan hun taken en verantwoordelijkheden. Deze ongewone periode biedt je de kans om te oefenen in ‘omgekeerd plannen’, zoals wij dat noemen: je plant eerst je zelfzorg en daarna plan je je taken in de ontstane tijdblokken. Zaken die je dus als eerste in je schema zet zijn bijvoorbeeld:

  • Je bedtijd
  • Etenstijden
  • Tijd voor bewegen
  • Tijd voor ontspanning en herstel
  • Tijd voor contact met belangrijke mensen

Daarna kijk je welke taken jou voldoening geven en die urgent zijn. Die plan je op momenten dat je vaak de meeste energie hebt.
Daarna plan je de taken die je voldoening geven, maar minder urgent zijn.
Taken die niets bijdragen aan wie jij wilt zijn of wat je wilt doen, plan je niet in. Die mag iemand anders oppakken, of die vervallen.

3. Oefenen mag

Verwacht niet van jezelf of van huisgenoten dat iedereen meteen vlekkeloos doet wat hij wil doen, of wat je samen hebt afgesproken. Waarschijnlijk zitten er veel nieuwe kanten aan. Oefenen is dus toegestaan! Kies een vast moment om met elkaar of met jezelf te checken hoe het gaat.
Spreek ook af wat het allerbelangrijkste is om het goed te laten verlopen. Oftewel: waar focus je als eerste op bij het oefenen?

Lees ter aanvulling de tips over een goede afwisseling in je dag, hoe je de sfeer goed houdt en omgaan met onrust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *