De hele dag binnen zitten voor een beeldscherm en zoet/vet/zout eten naar binnenwerken – dat is zo eenzijdig, dat je helemaal leegloopt en je zin in alles verliest. Variatie helpt vaak om een leukere en betere dag te hebben. Hoe kun je dat aanpakken, nu we veel thuisblijven de komende weken?
1. Variatie in je bezigheden
Na maximaal anderhalf uur hetzelfde doen raken mensen hun focus kwijt. Dan is het dus tijd om iets heel anders te gaan doen. Heb je naar een beeldscherm zitten kijken, dan is het tijd om minimaal 15 minuten iets zonder beeldscherm te gaan doen en het liefst ook niet te zitten. een aantal suggesties:
- Als je veel thuis werkt, spreid dan werk achter een beeldscherm wat meer over de dag en de avond, zodat je voldoende werk doet maar niet te lang hetzelfde doet. Stop wel minimaal anderhalf uur voor je naar bed gaat met beeldschermwerk.
- Doe ter afwisseling op beeldschermactiviteiten nuttige klusjes die je normaal bijvoorbeeld in het weekend doet, bijvoorbeeld iets in de tuin of op het balkon, de was, iets repareren, schoonmaken of boodschappen doen.
- Veel achter een beeldscherm gezeten? Zet dan ‘s avonds niet de tv aan, maar kies voor muziek en/of een boek of een bord- of kaartspelletje. Of praat met iemand, live of aan de telefoon.
- Houd eens in de gaten wat het verschil is in hoe je je voelt als je veel van hetzelfde hebt gedaan (b.v. veel beeldscherm) of als je juist goed hebt afgewisseld. Als je merkt dat het uitmaakt, is het makkelijker om jezelf te motiveren om hierop te letten.
- Goede afwisseling gevonden? Zet het voor jezelf in een dagschema, dat je afstemt met eventuele huisgenoten.
- Zorg dat kinderen ook een goed afgewisseld schema hebben, stem dat af met je eigen schema en houd elkaar eraan.
2. Beeldschermwerk & fit blijven
Als je veel achter een scherm werkt, moet je waarschijnlijk opletten dat je genoeg beweegt. Tips:
- Heb je een stappenteller, gebruik hem dan om alert te blijven.
- Vergeet je vaak hoe lang je al achter je scherm zit? Zet een alarm na een uur. Sta dan even op en zet wat stappen of doe een spieroefening.
- Spreek samen met huisgenoten, vrienden of collega’s beweegmomenten af, bijvoorbeeld door tegelijk een stuk te gaan lopen of fietsen (al dan niet op dezelfde plek).
3. Variatie in je voeding
We eten met zijn allen vaak heel veel van hetzelfde: suiker, tarwemeel, koemelk en varkensvlees. Alleen merk je het niet altijd, omdat fabrikanten zoveel vormen kunnen maken in hetzelfde. Maar je lichaam merkt het wel, want dat moet telkens jouw lichaamscellen repareren en bouwen, terwijl het lang niet alle grondstoffen krijgt. De volgende vier basistips kunnen je helpen om jezelf goed te voeden (en niet uit verveling of onrust veel te gaan snoepen, snacken of drinken):
- Maaltijden in plaats van snaaien: Plan drie vaste maaltijden op geschikte tijden en houd je daaraan (of twee of vier als dat beter bij je past, maar dan wel goed gepland!). Eet niets tussendoor. Zet ze in je dagschema en stem ze af met eventuele huisgenoten, zodat er duidelijke momenten met, en momenten zonder eten zijn in huis.
- Op je maaltijdmoment eet je vooral dingen die je echt voeden. Dat zijn dingen die herkenbaar zijn als iets wat geleefd en gegroeid heeft. Bijvoorbeeld groente, ongezouten noten, volkoren producten, fruit. Vermijd sterk bewerkte producten zoals suiker (in koeken, snoep, dranken), worst en witte meelproducten.
- Eet gevarieerd: Neem ook eens iets anders dan tarwe (uit brood, pasta, wraps, crackers, koeken etc.). Bijvoorbeeld haver of rogge. Of een salade. Vervang vlees een keer door peulvruchten zoals kikkererwten, bonen of linzen. Gezonde en lekkere recepten vind je onder meer op de sites van PuurGezond en het Voedingscentrum.
- Eet met aandacht. Als je eet omdat je honger hebt, wil je kunnen voelen dat je verzadigd raakt en voldoening voelt. Als je voor de smaak eet, wil je goed proeven. Als je uit onrust eet, wil je je daarvan bewust worden zodat je je echte behoefte kunt gaan vervullen in plaats van te denken dat je die weg kunt eten. 😉 In alle gevallen is eten met aandacht de enige manier om plezier en voldoening te krijgen.
Lees ook de tips voor samen de tijd goed doorkomen, omgaan met onrust en een goede dagindeling aanhouden.