Geplaatst op Geef een reactie

Pas op voor bijwerkingen

Pillen hebben eigenlijk altijd bijwerkingen. Mensen krijgen ze voorgeschreven om klachten te verminderen of risico’s te verlagen. Soms werkt er iets niet goed in je lichaam of je brein en is een pil veruit de beste oplossing, of zelfs de enige.

Maar er zijn ook situaties dat er een pil wordt voorgeschreven, met alle bijwerkingen van dien, terwijl je met een verandering van je gewoontes dezelfde winst kunt behalen. Soms zelfs méér. Een paar voorbeelden:

 • Als je brandend maagzuur hebt kun je rustiger gaan eten, kleinere porties nemen of de producten weglaten waardoor je altijd last van je maag krijgt.
 • Als je je somber voelt kun je meer (buiten) gaan bewegen, minder suiker/alcohol/cafeïne gebruiken of ‘s avonds op tijd naar bed gaan.
 • Als je last van je darmen hebt kun je checken of je genoeg water drinkt, meer vezelrijke voeding zoals groente eten, regelmatig bewegen of regelmatig echt goed ontspannen.
 • Als je bloeddruk te hoog is kun je zoute/zoete/vette snacks vervangen door groente en fruit, meer bewegen, alcohol minderen of anders met stress en onrust leren omgaan.

Wat het je oplevert? In ieder geval verminder je de bijwerkingen die je in de bijsluiter van je medicijn kunt vinden. Lees die (weer) eens als je wilt zien of dat je de moeite waard is. Misschien heb je wel medicijnen om de bijwerkingen van andere medicijnen tegen te gaan en kun je dat ook nog voorkomen. Daarnaast mag je een heel ander soort ‘bijwerkingen’ verwachten als je positieve veranderingen aanbrengt in je dagelijkse gewoontes. Bijvoorbeeld:

 • Het geeft een gevoel van trots of vertrouwen als je in staat blijkt te zijn om jezelf bij te sturen en iets te bereiken waar je echt wat aan hebt.
 • Je versterkt je vermogen om te leren, wat in deze veranderende omgeving heel waardevol is.
 • Je nieuwe gedrag heeft waarschijnlijk ook extra effecten op je energie of je gezondheid.

Er zijn natuurlijk redenen dat veel mensen een pil slikken in plaats van hun gewoontes te veranderen, terwijl dat wél een geschikte optie is. Misschien is die reden dat je niet besefte dat het ook anders kon. Daar kun je advies bij vragen, bijvoorbeeld van je huisarts. Wellicht denk je dat het je niet zal lukken om andere gewoontes aan te leren. Daar lost de leefstijlcoach graag met je op. Moeite doen is immers niet erg (of zelfs leuk)… als je het maar iets oplevert.
Of misschien zeg je: ik heb geen tijd voor gezonde gewoontes. Dat is een goede reden. Tenminste, als je je tijd besteedt aan andere dingen waar je veel gelukkiger van wordt dan van goed voor jezelf zorgen. 😉

 

Geplaatst op Geef een reactie

Aan de slag met leefstijlcoaching

Ik krijg (heel) vaak vragen van mensen die iets met leefstijlcoaching willen gaan doen, of meer met leefstijlcoaching willen gaan doen. Geldt dat ook voor jou? Dan hoop ik je in dit artikel wat op weg te helpen.

Allereerst: wat is leefstijlcoaching?

Daar zijn veel invullingen voor. De mijne is: je ondersteunt mensen om in hun dagelijks leven betere keuzes te maken. Keuzes waarbij ze zich vandaag en in de toekomst goed voelen (in alle opzichten). Beide elementen zijn belangrijk voor de leefstijlcoach: het gaat om het dagelijks leven (dus niet om keuzes op keerpunten, bijvoorbeeld hoe ga ik verder met mijn partner of met mijn loopbaan). En het gaat om goede keuzes maken. Daarvoor doe je globaal gezien twee dingen als leefstijlcoach:

Je helpt iemand om scherp te krijgen wat er voor hem/haar nu echt belangrijk is. Wat maakt of breekt je dag? Wat zijn cruciale zaken als je gelukkig wilt zijn?

Je helpt om dagelijkse keuzes daarop af te stemmen en vervolgens om geduldig te gaan trainen tot er goede gewoontes ontstaan. Gewoontes waar de ander steeds op terug kan vallen en die uiteindelijk relatief weinig moeite kosten omdat het automatismen zijn geworden (maar wel heel veel opleveren).

Terreinen waar de leefstijlcoach zich met iemand op kan richten zijn bijvoorbeeld dagindeling, balans tussen inspanning en ontspanning of geest en lichaam, goede voeding, bewegen, stresshantering, gebruik van stimulerende en dempende middelen en slaap. Geen van die onderwerpen staat centraal in de coaching. Het doel van de klant staat centraal in de coaching. Een leefstijlcoach streeft ernaar dat de klant steeds meer vertrouwen krijgt dat hij (zelf) naar zijn doel toe kan werken, door de regie over zijn dag en zijn leven te nemen.

Iemand die beweegactiviteiten met mensen uitvoert en ook af en toe voedingsadvies geeft, is in mijn ogen geen leefstijlcoach. Iemand die medische problemen bespreekt met een patiënt en adviseert om gezonder te gaan eten of meer te bewegen, is geen leefstijlcoach. Daarmee wil ik niet zeggen dat deze mensen iets verkeerd doen. Ze hebben alleen een ander vak dan leefstijlcoach. En uiteraard zijn er mensen die elementen van leefstijlcoaching gebruiken in een ander beroep. Ook dat is prima. Het gaat mij hier alleen om het duiden van het vak van leefstijlcoach.

Hoe word je leefstijlcoach?

Eenvoudig gezegd: door heel goed te worden in coachen en zo deskundig mogelijk te worden in alle onderwerpen die vaak van belang zijn in het dagelijks leven van je klanten. Ik heb er hierboven een aantal genoemd. Afhankelijk van de groep(en) mensen waar je mee werkt, kunnen specifieke onderwerpen belangrijk zijn, bijvoorbeeld omgaan met geld, de overgang bij vrouwen, werken in ploegendiensten of blowen. Het kan daarom goed zijn om te focussen op bepaalde doelgroepen. Maar je begint met een basis: de dingen die ieder mens in goede banen moet leiden.

Je zou kunnen bediscussiëren of je als leefstijlcoach bij het zien van een eetdagboek moet kunnen inschatten of iemand alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Of moet weten welke soorten beweging/sport geschikt zijn voor het behalen van de doelen van een cliënt. Ik denk zelf van wel. Als je geen wetenschappelijk onderbouwde vakkennis bent, ben je een generiek coach. Wie zijn leefgewoontes wil bijsturen, heeft baat bij een leefstijlcoach. Zoals iemand met loopbaanvraagstukken baat heeft bij een loopbaancoach, en iemand met relatieproblemen bij een relatiecoach.

Let ook nog even op die woorden ‘wetenschappelijk onderbouwd’. Als je alleen adviezen kunt herhalen die je ergens hebt gelezen of gehoord en die jou aanspraken (of die logisch klonken), heeft je input voor je cliënt dezelfde kwaliteit als die van een buurvrouw of collega. Je moet bij een artikel of statement kunnen doorgronden waar het op gebaseerd is en of dat wel klopt. Verder moet je altijd bereid zijn om huidige inzichten te laten weerleggen of aanscherpen. Dat is het hoofddoel van wetenschappelijk bezig zijn: meer willen weten en dus open luisteren en kijken.

Ben je al leefstijlcoach en wil je je aansluiten bij Visiom? Lees dan hier verder.

Certificering

Voor het register van leefstijlcoaches op hbo-niveau verwijs ik naar Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Ik ben daar niet geheel objectief, want ik ben betrokken geweest bij de oprichting en zit in het bestuur. De reden van de oprichting van de BLCN was echter, dat er geen beroepsprofiel bestond voor de leefstijlcoach en dat er geen criteria waren om vast te stellen wie er aan kwaliteitseisen voldeed. De BLCN heeft dat opgezet en daar kunnen goede leefstijlcoaches (met hbo-achtergrond) nu van profiteren.

Op de website van de BLCN kun je zien waar je aan moet voldoen om lid te kunnen worden. Grof gezegd heb je een hbo-diploma nodig en moet je vervolgens je deskundigheid op leefstijl én coaching aantonen. Hetzij door een geaccrediteerde opleiding tot leefstijlcoach af te ronden, hetzij door een individuele accreditatie te doorlopen. Vanuit Visiom bieden we geen geaccrediteerde opleiding tot leefstijlcoach aan (omdat dat zou wringen met mijn bestuursfunctie én omdat er andere goede opties zijn – zie de genoemde website van de BLCN). Wie al veel kennis in huis heeft maar op één discipline aanvulling nodig heeft (coaching, voeding, bewegen/sport of slaap/ontspanning), kan wel gericht een leergang bij ons doen op het thema van zijn keuze.

In het register staan kan je een steviger gevoel geven, bijvoorbeeld als iemand zegt dat ‘de term leefstijlcoach door iedereen gebruikt kan worden’. Het helpt je om op niveau te blijven. En het zorgt ervoor dat je aan de eisen voldoet als een instantie (bijvoorbeeld een zorgverzekeraar, werkgever) erom vraagt.

Kun je ook iets anders worden?

Zeker! Ben je bevlogen over voeding, word dan voedings- en gewichtsconsulent. Die opleiding gaat verder in op voeding en je mag je daarna helemaal uitleven op eetdagboeken uitpluizen en voedingsplannen schrijven. Ben je bevlogen over sport en bewegen, word dan personal trainer of sportinstructeur. Dan kun je mensen dagelijks laten voelen hoe het bewegen ze goed doet. Ben je gegrepen door mindfulness, word mindfulnesstrainer. Dan kan je je deelnemers de technieken om aandacht te trainen, tot in de puntjes bijbrengen. Enzovoort.
Wat ik hiermee wil zeggen, is dat als je een missie hebt om iedereen te vertellen over je waardevolle inzichten over een bepaald onderwerp, doe dat dan. Je hoeft geen leefstijlcoach te worden om zinvol, bevlogen en succesvol bezig te zijn.

Tot slot

Wil je eigenlijk geen leefstijlcoach worden, maar gewoon je eigen balans vinden in het dagelijks leven? Maak een afspraak met een van onze leefstijlcoaches. Misschien denk je dat het een teken is dat je dingen niet onder controle hebt, maar het tegenovergestelde is waar: je hebt opgemerkt dat je je beter wilt voelen dan het nu is en gaat daar wat aan doen. Je pakt dus de controle terug. Ook goed om te beseffen: de meeste mensen zijn uit balans, omdat we teveel prikkels op ons af krijgen en daar niet op ingericht zijn. Veel mensen doen daar niets aan en worstelen zich door hun dag heen. Jij kiest er met het opzoeken van een leefstijlcoach voor om te zorgen dat je de dingen kunt doen die je wilt doen en dat je de persoon kunt zijn die je wilt zijn. Daarmee ben je een koploper en een voorbeeld.

Geplaatst op Geef een reactie

Als, dan, WANT

Er is bij leefstijlcoaching een nuttig hulpmiddel met een onmogelijke naam: de implementatie-intentie. Tip 1: gebruik dat woord niet. Als je het regelmatig gebruikt, ga je nog denken dat mensen snappen wat het is als je het zegt. 😉

Wat is het dan? Het is een zinnetje: “Als x gebeurt, doe ik y.”
Bijvoorbeeld: “Als ik lunchpauze heb op dinsdag, ga ik een blokje om lopen buiten.”
Of: “Als ik ‘s avonds zin in zoetigheid krijg, vraag ik me eerst af of ik misschien moe ben en dat het daar door komt.”

Het mooie hiervan is, dat je een concrete actie kiest en die koppelt aan een situatie. Voorheen deed je automatisch iets in die situatie, wat je eigenlijk niet wilt doen. Nu kies je om wat anders te doen en dat ga je oefenen.

Ik zou een kleine verbetering willen aanbrengen in het als-dan zinnetje. Een aanvulling eigenlijk: “want…”. Je nieuwe gedrag zal de eerste tijd namelijk moeite kosten. Het is nog geen gewoonte en je moet je oude gewoonte ermee overwinnen. Dan helpt het enorm als je weet waarvoor je het doet. Daar kan je jezelf aan herinneren:
“Als ik lunchpauze heb op dinsdag, ga ik een blokje om lopen buiten, want ik vind het fijn om fris de middag in te gaan.” Of misschien zit het wel zo: “Als ik lunchpauze heb op dinsdag, ga ik een blokje om lopen buiten, want ik wil fit zijn voor onze wandelvakantie.” Of nog iets heel anders.

Weet je niet goed wat je reden is? Dan kan je daar beter eerst over nadenken. Zonder stevige motivatie lukt het vaak niet om een nieuwe gewoonte te trainen. En afspraken met jezelf maken, waar je je niet aan houdt, kost je vertrouwen in jezelf – terwijl je dat nu juist wilt vergroten.

Geplaatst op Geef een reactie

In gesprek gaan over leefstijl

Stel dat je met iemand in gesprek wil gaan over zijn leefstijl. Bijvoorbeeld omdat het past bij je rol (als leidinggevende, POH’er, arts, verpleegkundige, leerkracht, wmo-consulent…). Hoe doe je dat dan? Liefst op zo’n manier dat de ander niet het gevoel krijgt dat je je met hem ‘bemoeit’, maar juist energie ervan krijgt?

Hier volgt een gespreksstructuur van Visiom met drie eenvoudige vragen:

 1. Wanneer voelde je je goed, de laatste tijd?
 2. Hoe kwam dat?
 3. Hoe zou je kunnen zorgen dat je je vaker zo goed voelt?

Deze opzet heeft verschillende gedragstheorieën en technieken als onderbouwing, waaronder de positieve psychologie, motivational interviewing en resultaatgericht coachen.

Is het echt zo simpel? Ja en nee. Ja, omdat je door het gebruiken van deze opbouw oneindig veel meer bereikt dan met ‘je moet echt meer…, want…’.

Nee, omdat je gesprekspartner geen voorgeprogrammeerde antwoorden geeft en dus een reactie kan geven die niet ‘in het stramien past’. Bijvoorbeeld:
“Wanneer voelde je je goed, de laatste tijd?” “Hoezo?”
“Wanneer voelde je je goed, de laatste tijd?” “Nooit.”
“Hoe kwam dat?” “Geen idee.”
“Hoe zou je kunnen zorgen dat je je vaker zo goed voelt?” “Ja, dan moet eerst mijn blessure weg zijn / mijn moeder weer beter zijn / mijn relatie weer hersteld zijn / mijn baas normaal doen / etc.”

Vandaar dat een goede leefstijlcoach inschakelen soms zinvol is. En dat we binnen de Visiom Academie trainingen Samen Focussen op Leefstijl geven.
Maar de basis van een goed gesprek over dagelijkse gewoontes en lekker in je vel zitten, bestaat uit deze vragen. En iedereen kan daar zijn voordeel mee doen. Hoe meer je oefent, hoe leuker en beter de gesprekken worden.

Geplaatst op Geef een reactie

Maar stap je er doorheen?!?

Leefstijlcoaches zijn dol op open deuren. Dingen die heel logisch zijn om te doen. Die iedereen wel weet. Vooral open deuren die gaan over wat goed voor je is. Want mensen stappen vaak helemaal niet door die open deuren heen! Ze kijken ernaar en denken: “Ja, weet ik wel. Is mooi daar.” En vervolgens lopen ze door op een pad vol valkuilen dat ze pijntjes en een ontevreden gevoel bezorgt.

En dan lijkt het alsof je geprobeerd hebt te veranderen. Sterker nog: dat is ook zo. Maar het zit hem in het woord ‘geprobeerd’. ‘Proberen’ om iets te doen, bestaat eigenlijk niet. Je doet iets wel, of je doet iets niet. Als je iets niet doet, heb je daar altijd een reden voor. Je oude gedrag is zo lekker vertrouwd. Je bent te moe. Je hebt niet scherp waarom je zou veranderen. Enzovoort. Maar intussen ben je toch niet tevreden over jezelf of je leven.

Wat een leefstijlcoach nu zo leuk vindt, is samen met een cliënt benoemen wat hij nu echt wil en waarom. Dus niet stoppen bij ‘ik wil 8 kilo afvallen’, maar vaststellen dat je met zelfvertrouwen een groep in wilt stappen. Niet weer zeggen dat je ‘gezond wilt leven’, maar beseffen dat je met je (klein)kinderen ondersteboven aan een klimrek wilt hangen. Als je dat voor je kan zien, het gevoel kan oproepen of de energie in je stem hoort als je daarover vertelt, dan kan je ervoor kiezen. Dan heb je geen voornemen meer, maar een besluit. En dat verandert je.

Er zijn steeds meer werkgevers die zien wat dit waard is bij hun medewerkers. Wil je als werkgever of werknemer overleggen over wat passend is? Neem gerust contact op met Visiom of een van de coaches.

Geplaatst op Geef een reactie

Heel normaal

Er zijn heel veel dingen die we normaal zijn gaan vinden, terwijl ze eigenlijk niet zo ‘normaal’ zijn. Bijvoorbeeld:

 • Elke dag koek of taart eten.
 • Elke week nieuwe kledingstukken kopen.
 • Elke dag ‘ja’ zeggen als iemand je vraagt om iets te doen, waar je zelf niet veel aan hebt.
 • Elke dag een kop luxe koffie kopen voor € 3,35.
 • Elke twee jaar een nieuwe smartphone kopen voor honderden euro’s.
 • Elke tien jaar een nieuwe keuken of badkamer in je huis zetten.
 • Je eten elke week een keer laten bezorgen.
 • Vijf cadeaus krijgen met kerst en/of Sinterklaas.
 • Een televisie, een tablet en een smartphone tegelijk aanzetten.
 • Elke dag in je auto stappen.
 • (Voel je vrij om je eigen voorbeelden in te vullen.)

Het is jammer als luxe ‘normaal’ gaat voelen. Daardoor verdwijnt het plezier in iets wat eigenlijk zo bijzonder is. Sterker nog: mensen voelen zich vaak overvoerd. In alle opzichten: overvol lichaam, overvol hoofd, overvolle agenda. In zo’n geval helpt het om te leren wat écht belangrijk voor je is en om daarvoor te kiezen. Dat betekent ook: nee zeggen tegen veel andere dingen. Even oefenen, maar het lucht op.

Dit is precies waar de leefstijlcoach mensen in begeleidt.

Geplaatst op Geef een reactie

Wat moet je leren voor meer balans?

Balans is niet iets wat je hebt. Het is iets wat je steeds maar bewaart. Denk maar aan fietsen: als je stilstaat, val je om. Je moet blijven trappen en terwijl je dat doet, zorg je met kleine balancerende bewegingen dat je je fiets overeind houdt.

Als je dit vertaalt naar je dagelijks leven, weet je dat ‘balans houden’ nooit gaat lukken door regels op te volgen. Een weekmenu, een hardloopschema of een strikte bedtijd. Er komt namelijk altijd een moment dat je regels niet passen bij de situatie. Of niet meer passen bij jou. Kijk maar eens naar deze voorbeelden:

 • Joey moet volgens zijn hardloopschema vandaag 3x 10 minuten joggen, maar zijn zoontje is ziek en hij heeft geen oppas.
 • Odette is in een vakantiehuisje en ze doet voor het slapen altijd 10 minuten yoga of mindfulness met haar telefoon, maar de wifi-verbinding doet het niet.
 • Michèle volgt een dieet van een celebrity die heeft gezegd dat je geen tarwe, koemelk of suiker mag eten omdat je daar ziek en dik van wordt. Nu is ze met haar beste vriendinnen op pad en die gaan met zijn allen speciaal gebak eten dat zij ook heel lekker vindt. Ze voelt zich doodongelukkig omdat ze niet mee mag doen.

Dus wat nu?

Voor balans moet je veerkracht en vertrouwen opbouwen*. Dat begint ermee dat je je eigen behoeftes leert kennen en die ook kan opmerken.
Vervolgens leer je hoe je die behoeftes kan vervullen.
En dan komen er nieuwe uitdagingen: je leert om je behoeftes ook te blijven vervullen onder stress én je leert jouw behoeftes te combineren met die van andere mensen.
Dit alles doe je in stappen. Wij noemen het: work-life skills opbouwen. Elke nieuwe vaardigheid die je opbouwt, geeft je een leven lang plezier. En gelukkig is nieuwe dingen leren sowieso iets waar mensen blij van worden. Het haalt je van de automatische piloot af en zorgt dat je echt iets meemaakt.

Zo snap je misschien ook dat wij als leefstijlcoaches ons vak zo leuk vinden. We helpen mensen om dingen te leren waar ze meteen wat aan hebben en blij van worden – en intussen leren we zelf ook aan één stuk door. Onze deelnemers zijn immers nooit hetzelfde. En wij leven ook in die wereld waar alles ‘teveel’ is, dus alles wat we een ander leren, passen we zelf ook toe. Heb je een vraag waar je mee aan de slag wilt, bel gerust voor overleg.

* De filosoof Taleb noemt dit antifragiel worden. Het heeft ook veel te maken met het vergroten van je positieve gezondheid.

Geplaatst op Geef een reactie

Een nog betere pot met stenen

Er is een verhaal over het slim inrichten van je dag dat in veel variaties terug te vinden is, onder andere bij de bekende managementadviseur Stephen Covey. Het gaat over een pot met stenen en is ook wel bekend als ‘the mayonaise jar’. Hier komt het op neer:

Als je in een grote pot eerst zand doet, dan kleine kiezels, dan middelgrote stenen en dan grote stenen… dan passen de grote stenen er niet meer bij. Doe je het andersom, dan lukt het wel: je doet eerst de grote stenen in de pot, dan de kleinere stenen (die rollen ertussen), dan giet je de kiezels ertussen en als laatste het zand.
Wat leer je hiervan? Dat je bij het plannen van de dag eerst moet nadenken wat jouw ‘grote keien’ zijn, oftewel de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Die je dag maken of breken. Daarna vul je de rest van de dag met minder belangrijke taken (kleine stenen), kiezels (triviale klusjes) en zand.

Het is een goed verhaal en het is waar: als je in deze volgorde plant en die planning ook aanhoudt, zal je meer voldoening uit je dag halen. En je zal merken dat je veel meer gedaan krijgt. MAAR.

Als je iemand bent die veel uit zichzelf en uit zijn dag wil halen, dan herken je misschien wel dat je nooit ‘klaar’ bent. Er is altijd nog wel iets te doen. Er is altijd wel iemand die iets van je wil. En er is altijd wel iets om te bekijken of te lezen of…
Wil je echt balans vinden, topfit blijven en genieten van wat je doet? Stel jezelf dan deze vraag: waarom zou ik het zand er nog bij gieten in die pot, als het eigenlijk draait om de grote stenen en de kleine stenen? En kan ik de kiezels wellicht ook laten zitten? Dan blijft er een beetje lucht in die pot. Zo kunnen mijn dag en mijn hoofd ook minder vol voelen.

Afbeeldingsresultaat voor schema eisenhowerHiermee kan je het verhaal van de pot met stenen prachtig koppelen aan een ander bekend (time) management principe: het schema van Eisenhower. Daarin zie je dat een taak belangrijk kan zijn, urgent kan zijn of allebei, of geen van beide. Mensen verwarren ‘urgent’ vaak met ‘belangrijk’. Daardoor kan je je behoorlijk opgejaagd voelen – en uiteindelijk onvoldaan.

Die grote keien, dat zijn de taken die belangrijk én urgent zijn. De kleine keien zijn belangrijke taken die niet urgent zijn. De kiezels zijn wel urgent, maar niet belangrijk. En het zand, dat zijn de niet-belangrijke, niet-urgente zaken. Die kan je dus inderdaad laten zitten.

Heb een fijne dag!  😉