Pillen hebben eigenlijk altijd bijwerkingen. Mensen krijgen ze voorgeschreven om klachten te verminderen of risico’s te verlagen. Soms werkt er iets niet goed in je lichaam of je brein en is een pil veruit de beste oplossing, of zelfs de enige.
Maar er zijn ook situaties dat er een pil wordt voorgeschreven, met alle bijwerkingen van dien, terwijl je met een verandering van je gewoontes dezelfde winst kunt behalen. Soms zelfs méér. Een paar voorbeelden:
- Als je brandend maagzuur hebt kun je rustiger gaan eten, kleinere porties nemen of de producten weglaten waardoor je altijd last van je maag krijgt.
- Als je je somber voelt kun je meer (buiten) gaan bewegen, minder suiker/alcohol/cafeïne gebruiken of ‘s avonds op tijd naar bed gaan.
- Als je last van je darmen hebt kun je checken of je genoeg water drinkt, meer vezelrijke voeding zoals groente eten, regelmatig bewegen of regelmatig echt goed ontspannen.
- Als je bloeddruk te hoog is kun je zoute/zoete/vette snacks vervangen door groente en fruit, meer bewegen, alcohol minderen of anders met stress en onrust leren omgaan.
Wat het je oplevert? In ieder geval verminder je de bijwerkingen die je in de bijsluiter van je medicijn kunt vinden. Lees die (weer) eens als je wilt zien of dat je de moeite waard is. Misschien heb je wel medicijnen om de bijwerkingen van andere medicijnen tegen te gaan en kun je dat ook nog voorkomen. Daarnaast mag je een heel ander soort ‘bijwerkingen’ verwachten als je positieve veranderingen aanbrengt in je dagelijkse gewoontes. Bijvoorbeeld:
- Het geeft een gevoel van trots of vertrouwen als je in staat blijkt te zijn om jezelf bij te sturen en iets te bereiken waar je echt wat aan hebt.
- Je versterkt je vermogen om te leren, wat in deze veranderende omgeving heel waardevol is.
- Je nieuwe gedrag heeft waarschijnlijk ook extra effecten op je energie of je gezondheid.
Er zijn natuurlijk redenen dat veel mensen een pil slikken in plaats van hun gewoontes te veranderen, terwijl dat wél een geschikte optie is. Misschien is die reden dat je niet besefte dat het ook anders kon. Daar kun je advies bij vragen, bijvoorbeeld van je huisarts. Wellicht denk je dat het je niet zal lukken om andere gewoontes aan te leren. Daar lost de leefstijlcoach graag met je op. Moeite doen is immers niet erg (of zelfs leuk)… als je het maar iets oplevert.
Of misschien zeg je: ik heb geen tijd voor gezonde gewoontes. Dat is een goede reden. Tenminste, als je je tijd besteedt aan andere dingen waar je veel gelukkiger van wordt dan van goed voor jezelf zorgen. 😉