Categorieën
meer rust ervaren in de drukte

Een nog betere pot met stenen

Er is een verhaal over het slim inrichten van je dag dat in veel variaties terug te vinden is, onder andere bij de bekende managementadviseur Stephen Covey. Het gaat over een pot met stenen en is ook wel bekend als ‘the mayonaise jar’. Hier komt het op neer:

Als je in een grote pot eerst zand doet, dan kleine kiezels, dan middelgrote stenen en dan grote stenen… dan passen de grote stenen er niet meer bij. Doe je het andersom, dan lukt het wel: je doet eerst de grote stenen in de pot, dan de kleinere stenen (die rollen ertussen), dan giet je de kiezels ertussen en als laatste het zand.
Wat leer je hiervan? Dat je bij het plannen van de dag eerst moet nadenken wat jouw ‘grote keien’ zijn, oftewel de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Die je dag maken of breken. Daarna vul je de rest van de dag met minder belangrijke taken (kleine stenen), kiezels (triviale klusjes) en zand.

Het is een goed verhaal en het is waar: als je in deze volgorde plant en die planning ook aanhoudt, zal je meer voldoening uit je dag halen. En je zal merken dat je veel meer gedaan krijgt. MAAR.

Als je iemand bent die veel uit zichzelf en uit zijn dag wil halen, dan herken je misschien wel dat je nooit ‘klaar’ bent. Er is altijd nog wel iets te doen. Er is altijd wel iemand die iets van je wil. En er is altijd wel iets om te bekijken of te lezen of…
Wil je echt balans vinden, topfit blijven en genieten van wat je doet? Stel jezelf dan deze vraag: waarom zou ik het zand er nog bij gieten in die pot, als het eigenlijk draait om de grote stenen en de kleine stenen? En kan ik de kiezels wellicht ook laten zitten? Dan blijft er een beetje lucht in die pot. Zo kunnen mijn dag en mijn hoofd ook minder vol voelen.

Afbeeldingsresultaat voor schema eisenhowerHiermee kan je het verhaal van de pot met stenen prachtig koppelen aan een ander bekend (time) management principe: het schema van Eisenhower. Daarin zie je dat een taak belangrijk kan zijn, urgent kan zijn of allebei, of geen van beide. Mensen verwarren ‘urgent’ vaak met ‘belangrijk’. Daardoor kan je je behoorlijk opgejaagd voelen – en uiteindelijk onvoldaan.

Die grote keien, dat zijn de taken die belangrijk én urgent zijn. De kleine keien zijn belangrijke taken die niet urgent zijn. De kiezels zijn wel urgent, maar niet belangrijk. En het zand, dat zijn de niet-belangrijke, niet-urgente zaken. Die kan je dus inderdaad laten zitten.

Heb een fijne dag!  😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *