Categorieën
Geen categorie

Stoomcursus ‘Overgang’

Begin april is de Week van de Overgang. En ongeacht de omstandigheden is het mooi om even stil te staan bij de overgang – wat het is en wat hij betekent voor vrouwen en de mensen om hen heen (oftewel: iedereen ;-)). Hier volgt dus een speedcursus ‘Overgang’.

De overgang is een geleidelijk proces dat meestal plaatsvindt ergens tussen de 40 en 60 jaar. De productie van oestrogeen door de eierstokken neemt langzaam af totdat hij stopt. De hele overgangsperiode kan wel 10 jaar duren, maar sommige vrouwen hebben een kortere periode (bijvoorbeeld 6 maanden) waarin ze veel veranderingen opmerken.

Lichamelijke veranderingen kun je vaak wat beter aanwijzen, bijvoorbeeld ‘opvliegers’ (een soort korte hitte-aanval, alsof je koorts hebt), die vooral ‘s nachts lastig zijn omdat je er wakker van kunt worden. Of het droger worden van slijmvliezen en huid.

Tussen de 40 en de 60 wordt ook de stofwisseling langzamer (bij mannen én vrouwen). Als je door de onrust van de overgang meer zin krijgt in vet of zoet eten en minder energie om te bewegen, kun je de indruk krijgen dat je veel aankomt door de overgang. Maar van de overgang zelf kom je niet per se veel aan. Wel een beetje, want je lichaam maakt zo’n 1,5 kilo vet aan en legt die in je buikholte. Dat speciale vet neemt een deel van de oestrogeen productie over van de eierstokken als die stoppen. Dat oestrogeen heb je nodig.

Minder makkelijk te duiden zijn veranderingen in je stemming of je beleving. Maar bij een verandering in je hormoonhuishouding zoals in de overgang, treden die wél op. Het kan daardoor zijn dat een vrouw anders gaat reageren, zich (tijdelijk) minder stabiel voelt of vermoeider is. Even wennen voor de omgeving, vooral als er ook pubers in huis zijn en er een ware hormonenoorlog plaatsvindt. 😉 Maar vooral intensief voor de vrouw zelf.

Interessant weetje: met het dalen van de oestrogeenniveaus bij de vrouw, neemt vaak ook de drang om voor anderen te zorgen af. De overgang kan daardoor een proces aanzwengelen waarbij een vrouw opnieuw begint na te denken over wie ze is en wat ze wil. Ze kan zichzelf als het ware heruitvinden. Ook dat is wennen, voor een partner, kinderen, collega’s of vrienden/familie bijvoorbeeld. Het zou zomaar kunnen dat je ineens een zelfbewustere, stevigere vrouw ziet dan voorheen.

Als je bedenkt hoeveel er gebeurt in de overgangsperiode, zou het niet gek zijn als je ondersteuning kunt gebruiken. Bij het trainen van gezonde gewoontes bijvoorbeeld, of bij nadenken wat je nu nodig hebt om je goed te voelen. Een leefstijlcoach of voedings- en gewichtsconsulent kan je er vaak prima bij helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *