Wat doet een leefstijlcoach voor je?

Er is tegenwoordig erg veel van alles. Veel prikkels, verwachtingen, eten, informatie en dingen om te kopen bijvoorbeeld. Daar is de mens niet voor gemaakt, voor zo’n overvloed. Veel mensen worden daarom moe, gestrest en/of te zwaar.

Een Ster-leefstijlcoach helpt je om helder te krijgen wat voor jou belangrijk is en leert je hoe je grip kan krijgen op je dag en je gewoontes. Zo werk je samen toe naar jouw eigen doel. Je zou de leefstijlcoach kunnen omschrijven als gids in een drukke wereld. Waarbij je zelf de bestemming mag kiezen.

Kenmerken van leefstijlcoaching:

 • De leefstijlcoach behandelt geen ziektes of problemen, maar werkt met je toe naar een doel (van jou zelf). Bijvoorbeeld op het gebied van energie hebben of rust voelen.
 • De leefstijlcoach zoekt met jou naar dagelijkse leefgewoontes die jou helpen om dat doel te bereiken. Bijvoorbeeld op het gebied van dagindeling, omgaan met stressprikkels, voeding, slaap of bewegen.
 • De leefstijlcoach zorgt dat je die gezonde gewoontes traint en zelf begrijpt hoe het bij jou werkt, zodat je steeds meer grip krijgt op het toewerken naar je doel.

De titel ‘leefstijlcoach’ mag door iedereen gevoerd worden. Wil je meer zekerheid over de achtergrond van een leefstijlcoach die jou gaat begeleiden, dan kun je kiezen voor een leefstijlcoach die in het beroepsregister staat van BLCN/KABIZ. Van deze mensen weet je zeker dat ze hbo-niveau hebben en een gedegen achtergrond in coaching, voeding, bewegen, slaap en ontspanning. Een bij de BLCN aangesloten leefstijlcoach begeleidt mensen die betere keuzes willen maken om zich goed te voelen. Het streven is dat je positieve gezondheid wordt vergroot, oftewel: dat je een leven kan leiden waar je je goed bij voelt. Met alle mogelijkheden en beperkingen die je hebt.

Wat ga ik doen samen met mijn leefstijlcoach?

Als je met een goede leefstijlcoach samenwerkt, kan je ervan uitgaan dat hij of zij jouw vraagstuk centraal zet. Bijvoorbeeld dat je meer energie wilt, minder stress of een gezond gewicht. De meest voorkomende wensen die wij tegenkomen, passen onder deze vier thema’s:

 1. Fit en energiek zijn
 2. Afvallen en op gewicht blijven
 3. Meer rust ervaren in de drukte
 4. Ongezonde gewoontes aanpakken

Om je doel te bereiken, moeten waarschijnlijk allerlei onderwerpen gecombineerd worden. Bijvoorbeeld:

 • Slaap
 • Ontspanning
 • Voeding
 • Bewegen
 • Hormoonhuishouding
 • Dagindeling
 • Stressmanagement
 • Communicatie
 • Mindset

Het draait allemaal om goede keuzes maken. Keuzes die je helpen en die bij je passen. Je leefstijlcoach zorgt samen met jou dat je je plan in goede stappen verdeelt, zodat je voortgang hebt. Ook zorg je samen dat er afstemming is met eventuele andere trajecten en adviezen die belangrijk zijn. Van een arts of een therapeut, of gewoon dat zelfhulpboek dat je aanspreekt en waar je dingen uit probeert toe te passen.

Dit alles zorgt ervoor dat je vertrouwen en motivatie opbouwt en je blijft ontwikkelen. Je zal merken dat je algauw plezier krijgt in het verbeteren van je dagelijks leven (en dan ook nog beloond wordt door de resultaten die dat oplevert).

Werk in je in zorg, gezondheid of welzijn en wil je graag meer vaardigheden leren om te coachen op leefstijl? Of wil je een volledige opleiding leefstijlcoach doen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden bij Visiom: https://visiom.nl/opleiding-leefstijl-coaching-en-positieve-gezondheid/#leefstijlcoaching.