Categorieën
leefstijlcoaching

Wat moet je leren voor meer balans?

Balans is niet iets wat je hebt. Het is iets wat je steeds maar bewaart. Denk maar aan fietsen: als je stilstaat, val je om. Je moet blijven trappen en terwijl je dat doet, zorg je met kleine balancerende bewegingen dat je je fiets overeind houdt.

Als je dit vertaalt naar je dagelijks leven, weet je dat ‘balans houden’ nooit gaat lukken door regels op te volgen. Een weekmenu, een hardloopschema of een strikte bedtijd. Er komt namelijk altijd een moment dat je regels niet passen bij de situatie. Of niet meer passen bij jou. Kijk maar eens naar deze voorbeelden:

  • Joey moet volgens zijn hardloopschema vandaag 3x 10 minuten joggen, maar zijn zoontje is ziek en hij heeft geen oppas.
  • Odette is in een vakantiehuisje en ze doet voor het slapen altijd 10 minuten yoga of mindfulness met haar telefoon, maar de wifi-verbinding doet het niet.
  • Michèle volgt een dieet van een celebrity die heeft gezegd dat je geen tarwe, koemelk of suiker mag eten omdat je daar ziek en dik van wordt. Nu is ze met haar beste vriendinnen op pad en die gaan met zijn allen speciaal gebak eten dat zij ook heel lekker vindt. Ze voelt zich doodongelukkig omdat ze niet mee mag doen.

Dus wat nu?

Voor balans moet je veerkracht en vertrouwen opbouwen*. Dat begint ermee dat je je eigen behoeftes leert kennen en die ook kan opmerken.
Vervolgens leer je hoe je die behoeftes kan vervullen.
En dan komen er nieuwe uitdagingen: je leert om je behoeftes ook te blijven vervullen onder stress én je leert jouw behoeftes te combineren met die van andere mensen.
Dit alles doe je in stappen. Wij noemen het: work-life skills opbouwen. Elke nieuwe vaardigheid die je opbouwt, geeft je een leven lang plezier. En gelukkig is nieuwe dingen leren sowieso iets waar mensen blij van worden. Het haalt je van de automatische piloot af en zorgt dat je echt iets meemaakt.

Zo snap je misschien ook dat wij als leefstijlcoaches ons vak zo leuk vinden. We helpen mensen om dingen te leren waar ze meteen wat aan hebben en blij van worden – en intussen leren we zelf ook aan één stuk door. Onze deelnemers zijn immers nooit hetzelfde. En wij leven ook in die wereld waar alles ‘teveel’ is, dus alles wat we een ander leren, passen we zelf ook toe. Heb je een vraag waar je mee aan de slag wilt, bel gerust voor overleg.

* De filosoof Taleb noemt dit antifragiel worden. Het heeft ook veel te maken met het vergroten van je positieve gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *