GLI en zorgverzekering

Per 1 januari 2019 is de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Wie een BMI heeft van 30 of hoger (of een BMI van 25 hoger gecombineerd met risico op diabetes en/of hart- en vaatziekten), kan door de huisarts worden doorverwezen om zo’n ‘GLI’ te gaan doen. De zorgverzekeraar vergoedt het programma dan.

De GLI kent verschillende bewezen effectieve programma’s, waaronder het CooL programma. CooL staat voor  Coaching op Leefstijl. Je krijgt samen met een groep andere mensen twee jaar begeleiding van een gecertificeerde leefstijlcoach. Je gaat aan de slag met je voeding, beweging en gedrag en gewoontes. Het doel is niet zomaar afvallen, maar echt grip krijgen op je gewicht. Bij verschillende coaches in het land kun je het programma CooL@Visiom volgen.

Wat houdt het programma in?

De Gecombineerde Leefstijlinterventie volgen bij CooL@Visiom betekent dat je veel gaat leren over jezelf, je gewoontes en wat nu gezond is. Je krijgt geen dieet of sportprogramma voorgeschreven. Wat je wel krijgt, is ondersteuning om te weten wat goed is voor jou en om gewoontes te gaan trainen waar je de rest van je leven plezier van hebt. Bijvoorbeeld op het gebied van dagindeling, voeding, ontspanning, bewegen en slaap. Het is helemaal niet gemakkelijk om in onze omgeving vol verleidingen en prikkels goede keuzes te maken. Dit programma gaat je helpen om het steeds gemakkelijker te maken. Er zijn twee dingen waar je een goed programma aan kunt herkennen: 1. je vertrouwen in jezelf wordt steeds groter en 2. het wordt steeds gemakkelijker om vol te houden. Daar is CooL@Visiom dus helemaal op ingericht.

De GLI is opgezet als een programma met groepsbijeenkomsten met tussendoor een aantal persoonlijke gesprekken. Je hebt hierbij steeds dezelfde CooL@Visiom leefstijlcoach. Ter ondersteuning krijg je een online persoonlijke gezondheidsomgeving die altijd beschikbaar is. Daar kun je bijhouden hoe het met je gaat, informatie en ondersteuning krijgen en contact houden met je leefstijlcoach. Hoe verder je komt in je programma, hoe verder de bijeenkomsten uit elkaar komen te liggen. Je groeit er naartoe om zelf controle te hebben over je dag en je gewoontes.

Vergoeding en aanmelden

Steeds meer leefstijlcoaches sluiten zich aan bij het CooL@Visiom programma. Hier vind je informatie over de plaatsen waar een CooL@Visiom programma gaat starten en de contactgegevens van de leefstijlcoaches, maar ook aanwijzingen hoe de vergoeding vanuit de zorgverzekering werkt.

Zit je in een andere regio, waar nog geen CooL@Visiom programma beschikbaar is?  Stuur als je op de hoogte wilt blijven een e-mail naar le***************@vi****.nl met je naam, plaats en e-mailadres, plus je zorgverzekeraar. We helpen iedereen zo goed mogelijk op weg.

Wie niet aan de criteria voor vergoeding vanuit de zorgverzekering voldoet, kan bij CooL@Visiom op eigen kosten meedoen. Het totaalbedrag voor het GLI-programma van 2 jaar is € 953,12 inclusief BTW. Dat kan ook voldaan worden in maandelijkse termijnen (€ 50 per maand in het eerste jaar; € 29,43 in het tweede jaar).