CooL: een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)

CooL@Visiom – iets voor jou?

Afvallen en op gewicht blijven is niet makkelijk. Dat komt omdat er overal eten en drinken is om ons heen. Maar ook omdat we steeds meer apparaten en services hebben die ervoor zorgen dat we niet meer hoeven te bewegen. En we hebben meer stress omdat we zoveel verwachten van onszelf en van elkaar.

Wist je dat stress ook een slechte invloed heeft op je gewicht? En slaapgebrek ook? Als je last hebt van stress en vermoeidheid, slaat je lichaam meer vet op. Bovendien krijg je meer zin in zoetigheid en je hebt juist minder zin in gezond eten klaarmaken of bewegen. En als je weinig beweegt, slaap je weer slechter.

Stress, vermoeidheid, eetgewoontes en bewegen hebben dus met elkaar te maken. Daarom is het zo belangrijk dat je bij het afvallen echt je gewoontes aanpast. Anders verdwijnen je goede voornemens langzaam in de dagelijkse drukte en lukt het weer niet.

CooL is verzekerde zorg

Ben je echt te zwaar geworden, dan zou je daar last van kunnen krijgen. Omdat je niet meer lekker in je vel zit. Maar ook omdat je extra risico’s loopt op gezondheidsproblemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Om die reden is er een programma in de basis zorgverzekering opgenomen: de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Wil je iets doen aan je gewicht en je gewoontes en vindt je huisarts dat ook een goed idee? Dan is het CooL programma van Visiom misschien iets voor je. Dat is zo’n ‘GLI’.

Het programma

Iedereen die wil afvallen heeft zijn eigen redenen. In het programma CooL@Visiom staan jouw persoonlijke doelen centraal. Je hebt een eigen leefstijlcoach die twee jaar jouw gids blijft. Je geeft elkaar steun en inspiratie in groepsbijeenkomsten, maar hebt ook gesprekken apart met je leefstijlcoach. Je leert hoe je lichaam en je brein werken, kiest gewoontes die bij je passen en gaat die trainen. Zo kom je steeds dichter bij je doel.

De eerste 8-9 maanden zie je elkaar vaker. Daarna ga je langzaam zelf de regie nemen. Tegen die tijd heb je daar alle vertrouwen in. Je krijgt ook een ‘persoonlijke gezondheidsomgeving’ bij Vital10 waar je naartoe kunt op je computer of smartphone. Daar vind je veel hulpmiddelen en informatie en kun je bijhouden hoe het met je gaat.

CooL@Visiom

Bij CooL@Visiom hebben we heel team van leefstijlcoaches. Voor ons betekent leefstijlcoaching: mensen leren om betere dagelijkse keuzes te maken. Met als doel dat je de dingen kunt doen die je wilt doen en dat je de persoon kunt zijn die je graag wilt zijn. Omdat we al sinds 2004 bestaan, hebben we onze aanpak en ons team steeds verder kunnen verbeteren. Je zult merken dat het de CooL@Visiom leefstijlcoaches echt wat uitmaakt hoe het met jou gaat.

Hoe kun je meedoen?

Om deel te nemen aan een CooL programma met vergoeding van je zorgverzekering, moet je aan een aantal kenmerken voldoen. Je moet 18 jaar of ouder zijn, maar ook een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger hebben. Ook als je een BMI van 25 of hoger hebt kun je in aanmerking komen, maar dan alleen als je een verhoogd risico hebt op diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. Je huisarts beoordeelt met je of het programma geschikt is voor je en verwijst je dan door. Kortom: maak een afspraak met je huisarts als je denkt dat het CooL programma iets voor je is.

Wordt het volledig vergoed?

Het CooL programma uitgevoerd door een geregistreerde leefstijlcoach van Visiom valt onder het basis zorgpakket. Met een verwijzing kun je in principe het programma op kosten van de zorgverzekeraar volgen, ook zonder dat je eigen risico wordt aangesproken. Er is echter wel een verschillend contracteringsbeleid bij de zorgverzekeraars. We geven hier een overzicht.

Top verzekeraars voor de GLI

De volgende verzekeraars sluiten een contract met ons waarbij het programma volledig wordt vergoed, zonder dat je als deelnemer zelf iets hoeft te doen.

  • Menzis (inclusief de labels Anderzorg en HEMA)
  • Zorg & Zekerheid (inclusief label AZVZ)
  • ONVZ (inclusief de labels VvAA en PNOzorg)
  • ENO (inclusief de labels Salland en ZorgDirect)
  • A.S.R. (inclusief de labels Ditzo en De Amersfoortse)

Verzekeraars met kosten voor de leefstijlcoach

De volgende verzekeraars leggen leefstijlcoaches een contract op waarbij ze 10-15% van het programma zelf moeten bekostigen. De leefstijlcoach berekent dat niet door aan jou als deelnemer. Toch vinden wij dit belangrijk om te communiceren, want de vergoeding voor de GLI is al laag en wij kunnen niet een onbeperkt aantal deelnemers van deze verzekeraars begeleiden.

  • CZ (waaronder de labels OHRA, Nationale Nederlanden en Just)
  • VGZ (waaronder de labels IZZ, IZA, Univé, UMC Zorgverzekering en Zekur)
  • Iptiq (waaronder de labels Promovendum, National Academic en Besured)

Verzekeraars met een onzekere situatie rondom vergoeding

De volgende verzekeraars willen geen contract afsluiten met leefstijlcoaches, waardoor er per deelnemer moet worden gevraagd of ze de begeleiding willen vergoeden en er mogelijk een deel door de deelnemer moet worden betaald:

  • Zilveren Kruis (waaronder de labels FBTO, Interpolis, De Friesland en ProLife)
  • DSW (waaronder de labels StadHolland en InTwente)

Wanneer start er een groep en waar?

Op onderstaande kaart vind je een overzicht van de CooL@Visiom locaties en kun je zien wie je leefstijlcoach is. Vraag je leefstijlcoach naar de eerstvolgende startmogelijkheid.

Vragen?

Je kunt ons bereiken via le***************@vi****.nl of tel. 033-7850591.
Let op: sinds de start van de coronamaatregelen werken wij veel thuis. Je kunt daardoor beter mailen dan bellen. Indien nodig bellen we je terug. Vermeld je je telefoonnummer in je e-mail als je dat wilt?