Als praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk begeleid je patiënten die ook bij een leefstijlcoach terecht kunnen komen voor een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dat programma is immers bedoeld voor mensen met obesitas of overgewicht gecombineerd met een verhoogd risico op HVZ of DM2. Benieuwd hoe we elkaar kunnen versterken en de patiënt zo goed mogelijk verder kunnen helpen? Dan ben je op de juiste pagina beland.
Wat doet een leefstijlcoach nu precies?
Als POH heb je vast het idee dat je zelf ook aan leefstijlcoaching doet. En dat is ook zo. Je probeert patiënten goede vragen te stellen om ze te motiveren en ze iets bij te brengen over gezonde gewoontes (en de invloed die ze daarmee kunnen uitoefenen op hun gezondheid). Omdat elke POH anders werkt en anders is, kunnen we niet zomaar stellen dat een POH wel of geen leefstijlcoach is. Misschien is een nuttig gegeven wel, dat een POH vaak (ook) een andere taak heeft in een gesprek: het monitoren van een chronische ziekte bijvoorbeeld, en het toelichten van onderzoeksuitkomsten.
De leefstijlcoach heeft als centrale taak om het doel van een cliënt te verhelderen en het vertrouwen te versterken in zijn eigen vermogen om goede gewoontes vol te houden. Het kan zijn dat er een achterliggend doel is gesteld (bij de GLI is dat bijvoorbeeld gewichtsverlies). Dat is echter iets wat bereikt wordt als ‘bijwerking’ van de begeleiding. De leefstijlcoach gaat ervan uit dat een cliënt vrijwel nooit duurzaam gemotiveerd wordt door naar de weegschaal te kijken. Daarom staan zijn persoonlijke drijfveren voorop. En daarom is een goede leefstijlcoach specialist in oordeelvrij luisteren en vragen stellen – en in het gidsen bij alle veel voorkomende leefstijlonderwerpen. De leefstijlcoach legt niets op, maar zorgt wel dat de cliënt zijn eigen knopen doorhakt en tot zinvolle actie overgaat.
Hoe versterken we elkaar?
Als POH heb je vast patiënten die al langere tijd komen en waar weinig voortgang te zien is. Zijn dit mensen met obesitas of met overgewicht en comorbiditeit, dan kun je ze verwijzen naar het programma CooL@Visiom. CooL is een erkende GLI en de Visiomcoaches die het begeleiden zijn capabel en betrokken. Er zijn op verschillende plaatsen CooL@Visiom programma’s.
Op zijn beurt zal de leefstijlcoach jou informeren over de voortgang van de patiënt. Jij hebt immers nog steeds je rol als POH bij de monitoring van de patiënt en wellicht moeten er zaken worden bijgesteld, zoals medicatie, of kunnen we werkwijzen op elkaar afstemmen. Leefstijlcoaches hebben als uitgangspunt dat ze nooit klaar zijn met leren. Op het gebied van mensen en gedrag ben je sowieso nooit uitgeleerd…
Wat dat betreft: we delen ook graag onze kennis. Als je eenmaal hebt kennisgemaakt met de leefstijlcoach uit jouw omgeving, aarzel dan ook niet om contact te zoeken als je een ‘lastige’ casus hebt, die te maken heeft met leefstijlverandering of gedrag. Onze ervaring is dat POHs net zo leergierig zijn als wij en ook graag zien dat hun patiënten verder komen. We hebben al aardig wat POHs ontmoet in de scholing Samen Focussen op Leefstijl (SFL) die we vanuit de Visiom Academie verzorgen. Daarin maak je een aantal grote slagen in je gespreksvaardigheid (vooral voor die patiënten waar je maar geen voet aan de grond krijgt) en fris je je kennis over leefstijlthema’s op.
Laat je inspireren
Tot slot: we hebben een serie tips voor POHs gemaakt, waarmee je bestaande kennis opfrist én nieuwe inzichten opdoet voor het begeleiden van patiënten die geen optimale leefstijl hebben. Je vraagt hem aan met onderstaand formulier. De eerste tijd komen de tips wekelijks, daarna neemt de frequentie wat af zodat je niet overvoerd raakt.
Behoefte aan contact?
Op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur kun je bellen met 033-7850591 en vragen naar Marga. Zij geeft onze leefstijlcoaches praktische ondersteuning voor het CooL programma en zorgt dat je vragen beantwoord worden.